Artikkelit

Kirjoitamme tänne ja julkaisemme muidenkin kirjoittamia artikkeleita liikunnan ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin alalta.

Tutustu mielenkiintoisiin aiheisiin ja mikäli sinulla on myös jotain sydämelläsi joka voisi palvella kohderyhmäämme, niin ota yhteyttä ja ehkä sinunkin kirjoittamasi juttu on täällä joku päivä :)

Voittamisen anatomia - miten menestyä urheilussa ja elämässä yleensäkin?

2019-12/screen-shot-2019-12-31-at-10.09.57

Ei ole mikään salaisuus, että Aki Hintsa on yksi suurimmista vaikuttajista elämässäni. Hänen tukensa meille harrastustoiminnan alkuvaiheessa oli suunnattoman arvokasta ja vaikka suora yhteytemme katkesikin, kun hän lähti F1 -hommiin, niin hänen perintönsä elää yhä ja jatkaa vaikuttamistaan.

Voittamisen Anatomia -kirjassaan mies F1-mestareiden takana kertoo tarinansa ja paljastaa menestyksen salaisuuden.

Mika Häkkinen, Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel Aki Hintsa Voittamisen anatomia on ainutlaatuinen tarina F1-maailman huipulta, jossa suomalainen Aki Hintsa leipoo kuljettajista mestareita. Sittemmin kansainväliset huippujohtajat ovat ottaneet Hintsan opit käyttöönsä. Teos sisältää runsaasti ennen julkaisematonta tietoa formulamaailman kulissien takaa sekä Hintsan kokonaisvaltaisen toimintamallin, jota voivat omassa elämässään hyödyntää ihan tavallisetkin tallaajat.

Matka kohti menestystä alkaa kysymyksellä: Kuka olet?

Aki Hintsa (1958-2016) on ennalta ehkäisevään terveydenhuoltoon erikoistunut lääkäri, joka toimi 11 vuotta Formula 1:ssä varikkolääkärinä ja valmentajana. Sen jälkeen Hintsa pyöritti Genevessä erikoisklinikkaa, jonka asiakkaita oli kansainväliset huippujohtajat ja -urheilijat. Klinikan tavoitteena on parantaa kokonaisvaltaisella ja yksilöllisellä tavalla asiakkaidensa henkistä ja fyysistä suorituskykyä sekä elämänlaatua. Hintsa työskenteli lähetyslääkärinä Etiopiassa 1990-luvun lopulla.

Akin filosofia rakentuu sen ympärille, että menestyäkseen ihmisellä täytyy olla kaikki elämän osa-alueet kunnossa. On olemassa paljon ihmisiä, joilla on saman kaltaiset ominaisuudet tai jotka harjoittelevat samalla lailla, mutta viimeinen ero tuleekin sitten henkiseltä puolelta. Vaikka Aki itse onkin jo ylennetty taivaallisiin, hänen perintönsä ja yrityksensä elää ja vaikuttaa yhä vahvasti täällä ja olemme iloisia, että saamme jatkaa yhteistyötä hänen seuraajiensakin kanssa.

Lisää tietoa englanniksi löytyy https://www.hintsa.com/

Meillekin ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi hengen, sielun ja ruumiin alueilla on myös hyvin tärkeää ja pyrimme auttamaan ihmisiä heidän elämissään kaikilla tarvittavilla osa-alueilla hyvien liikuntamahdollisuuksien luomisen lisäksi.

Mikäli joku osa-alue elämässäsi herättää kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä ja jutellaan...

- Sami Kemppainen

Miten jaksat pidemmässäkin rasituksessa - kokemuksia aavikkoseikkailuilta enduroilla

2020-01/naeyttoekuva-2020-1-24-kello-10.51.41

Olen ollut Action Sports -kuvioissa lähes koko ikäni ja tehnyt monenlaista sillä rintamalla. Vaikka yleensä sillä alalla yksittäiset suoritukset ovatkin lyhytkestoisia, niin monesti päivät saattavat venyä ja energiatasojen säilyminen koko päivän ajan näyttelee isoa roolia kokonaisuudessa.

Kun ikääkin tulee lisää, tuntuu että hyvinvointi nousee entistä enemmänkin mielen päälle. Olin syksyllä Israelissa tutustumassa Eilat Desert Challenge -endurotapahtuman reittiin. Keskustellessani Israel Moto Adventuresin johtaja Arik Datelin kanssa, yksi suurista haasteista heidän safareillaan oli ihmisten hyytyminen kesken päivän kun voimat vaan loppuvat.

Kun tammikuussa järjestettävä 3-päiväinen aavikkoseikkailu reilusti normaalia pidempien ajopäivien suhteen oli tulossa, aloin itsekin miettimään, mistä löytyisi helppo tapa pitää huolta siitä, että jaksan pidemmälläkin keikalla. Itsekään en ole sellainen kaveri kuka jaksaisi hirveästi tutkia ja miettiä asioita päivät pitkät, sen sijaan mielummin otan helpot ja valmiit ratkaisut elämääni niille alueille, missä se on mahdollista :) Kun itselläni ei vielä ole mitään superkuntoa ja painoakin on toistaiseksi reippaasti yli ihanteiden, niin kaikki apu näillä alueilla on enemmän kuin tarpeen.

Winter Expossa marraskuussa tutustuin Nosht -firmaan, joka valmistaa monipuolisesti ja luonnonmukaisesti tuotteita juuri tälle alalle. Kiinnostus nousi ja ajattelin, että tässä voisi olla ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ratkaisu tähän pulmaan. Joten päätimme Turkkisen Villen kanssa, joka oli myös lähdössä tammikuun tapahtumaan ottaa Noshtin tuotteita käytännön testiin.

Ensimmäinen osa-alue oli nesteytys. Veden juomisen tärkeyttä ei pidä koskaan aliarvioida, mutta kuulin, kuinka Noshtin Endurance Drink Mix veteen sekoitettuna auttaa imeytymistä ja toimii vielä paremmin. 

Lisäksi olin kuullut ihmisten käyttävän energiageelejä pitkissä endurokisoissa. Itselläni ei ollut mitään kokemusta sellaisista, mutta Noshtilta kuulemma löytyy sekä kiinteässä että nestemäisessä muodossa tosi monissa eri mauissa.

Kolmas juttu on tietysti vielä proteiinien riittävyys ja Noshtilta löytyi siihenkin pussikaupalla erimakuisia proteiinipalojakin.

Alkuun odotukset olivat hyvät ja itse reissun päällä sitten päästiin kokemaan käytäntöäkin. Endurance drink mix toimi todella hyvin Camel Backissa ja tuntui että ei tarvinut juoda niin paljoa kun mitä aikaisemmin oli tottunut vettä juomaan ja silti pysyi koko ajan hyvä tuntuma että nesteet oli kohdillaan eikä tarvinut käydä kusellakaan ollenkaan niin usein kun monien muiden kuskien.

Energy Chew toimi todella mukavasti palasteltuna ja niitä oli helppo popsia aina välillä. Valikoimasta löytyi monta todella miellyttävää makuakin. Nestemäinen tuntui omaan makuun aina vahvalta raakana, mutta varmasti antaa hyvän boostin heti kerrallaan. Itse lantrasin juomapulloon vähän laimeammaksi ja omaan makuun tuntui miellyttävämmälle. 

Proteiinipalatkin tuntuivat paljon helppokäyttöisemmälle, kun niitäkin voi popsia zip lock -pussista sopivan pieninä palasina tarpeen mukaan.

Eli käyttö oli helppoa, olo oli mukava koko ajan ja energiatasotkin säilyivät ehkä jopa yllättävänkin hyvinä koko reissun ajan. Viimeisenäkin päivänä olisi vielä ollut intoa ja energiaa jatkaa pidemmällekin ja maalissa oli sellainen fiilis, että joko tämä nyt loppui :D

Eli ei vain energiaa jollain tavalla, vaan myös hyvää oloa sisäisestikin.

Kun meillä muutenkin on kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä kotimainen mukava yritteliäisyyskin sydämellä, niin hyvien tuotteiden lisäksi Noshtin kuviot osuvat hyvin yksiin meidän muidenkin arvojen kanssa.

Omilla nettisivuillaan he kirjoittavat: "Meillä ei ole van intohimoa suorituskykyä kohtaan. Meillä on intohimo luontoa, makuja, elämästä nauttimista ja pitkäkestoista terveyttä kohtaan. Tiedät, että sillä miten ravitset kehoasi on suora vaikutus kykyysi nauttia treeneistä, kisoista tai elämästä yleensäkin. Olemme löytäneet että on mahdollista yhdistää ravitsevat, herkulliset ja ympäristöystävälliset aineet auttamaan sinua saamaan parhaimpasi esiin suorituksissasi."

Muistan kun ensimmäisen kerran lähdin aavikolle ajamaan ilman sen suurempia valmisteluita ja vaikka vettä oli reilusti mukana, niin päivän aikana oli kyllä sellainen fiilis, että nesteytys ja ravintohuolto ei ollut ihan kohdillaan ja meno alkoi hyytyä pahasti päivän loppua lähestyttäessä. Siitä lähtien asia on ollut enemmän mielessä ja ehkä kehittynytkin jo jonkin verran, mutta nyt kyllä tältä keikalta jäi ensimmäistä kertaa tosi hyvä fiilis ja kaikki toimi ihanteellisesti, eli todella hyvä kokonaisuus!

- Sami Kemppainen

Lisää tietoja tuotteista ym. Nosht Energy -nettisivuilta.